Studera cykel i Eksjö

/

Cykeltrenden drar på bred front över Sverige, på alla håll. Utbildning är inget undantag. Fler och fler skolor satsar på att ge plats för cykel på schemat och en av de skolor som startat utbilding med cykelinrikting är Eksjö Gymnasium.

Eksjö Gymnasium har sedan många år en tradition att utbilda elitidrottare då det finns ett Riksidrottsgymnasium inom orientering. Och sedan hösten 2017 har de nu även startat upp en lokal idrottsprofil inom cykel. Målsättningen är att bedriva ett nationellt idrotts-gymnasium inom mountainbike med start hösten 2019. Skolan har redan ett väl fungerande system för elever att kombinera skola och elitsatning liksom ett medicinskt team och elevhälsa, fysioterapeut samt läkare. Eleverna erbjuds en helhetslösning i allt från kost och återhämtning, teori inom träningslära, träning under skoltid och annat praktiskt runt cyklingen.

Erik Mattelin, Cykelcoach & Fysioterapeut, Eksjö gymnasium

   Närområdet bjuder även på fina förutsättningar med varierande terräng och ett väl uppmärkt nät med mountainbikespår. Faktorer som ger fina möjligheter för mångfacetterad träning. Dessutom har Eksjö kommun och Eksjö cykelklubb satt mål att inom de närmsta åren få klar en XCO-bana med internationell karaktär.
   En av eleverna som studerar cykelinriktingen på Eksjö Gymnasium är Lukas Kilander, född och uppvuxen i Eksjö.
   – Jag tror att jag har cyklat sedan jag gick i årkurs fyra, alltså ca 6 år. Det var några kompisar i min klass som var med i klubben här i Eksjö. Jag tyckte att det lät roligt och testade, sedan dess är jag fast, berättar Lukas och fortsätter;
   – Jag kör mest vanlig MTB i disciplinen XCO men under hösten körde jag en hel del i Swe-cupen i cyklocross, en intensiv och rolig tävlingsform.
   Man kan väl säga att Eksjö Gymnasium gjorde Lukas val av gymnasium ganska lätt när de hösten 2017 startade cykelinriktningen. Helt plötsligt fanns möjligheten att studera cykel på hemmaplan och eventuella planer på att behöva flytta kunde skrinläggas.
   – Då jag är uppvuxen i Eksjö och bara hört gott om skolan så kände jag inte att det fanns någon anledning att söka annat, säger Lukas.
   Hans mål med studierna är att bli mer komplett och starkare cyklist och skaffa sig kunskap att kunna lägga upp sin egen träning på ett bättre och effektivare sätt. Kortsiktiga mål är att kunna konkurrera om pallplatserna på kommande SWE-cuper och SM i sommar. Och att ha kul förstås!
   – Det roligaste med att cykla är snabba flowiga singletracks, tekniska klättringar och att vinna!

   Kanske är det Lukas och hans cykelkompisar på Eksjö Gymnasiums cykelinriktning vi kommer se i blågula tröjor i framtiden. Förutsättningarna finns iallafall.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Åre i sommar?

Nästa artikel

Reflexplagg för snygg och säker cykling

Senaste i MTB