Spektakulärt i Kina

//

Den här veckan inleds VM i cykeltrial i fjortonmiljonersstaden Chengdu, i sydvästra Kina. 

Sverige representeras av de tre trialcyklisterna Joacim Nymann och Nadine Kåmark, Partille TK samt Tobias Hult, CK Dainon, Nyköping. 

Det är tredje året som VM i trial går i Chengdu och för de båda Partillecyklisterna  blir det tredje gången gillt, medan Nyköpingscyklisten Tobias Hult gör debut i VM-sammanhang.

2017 tog Nadine Kåmark silver i Chengdu, och förra året kom hon fyra i dam elit, medan Joacim Nymann slutade sjua i herr elit.

Mats Hult är förbundskapten för Trial men under veckan i Kina kommer han att axla allt från mekaniker- och reseledarrollen till att coacha trion. Cirka 20 nationer deltar i årets världsmästerskap och Mats Hult tror att både Nadine och Joacim har goda chanser att ta sig till final, medan topp 20 är ett mer realistiskt mål för Tobias baserat på tidigare prestationer i år.

Trial är en spännande och spektakulär cykelgren, där de viktigaste faktorerna är stabilitet och kontroll av cykeln i extrema situationer. Trial växte fram i Europa på 1970-talet och har sina rötter i den motordrivna versionen. 1985 integrerades trial helt inom det internationella cykelförbundet UCI varefter sporten har utvecklats snabbt.

Utmaningen i trial är att ta sig över grupperade sektioner utan att sätta foten i marken eller med någon del av cykeln (med undantag av hjulen) vidröra marken eftersom detta medför straff. Efter att ha genomfört sektionerna, är det den cyklist som har minst antal straffpoäng som förklaras som vinnare. De vanligaste hjulstorlekarna som används inom sporten är 20 och 26 tum.

För de svenska landslagscyklisterna börjar veckan på onsdagen den 6 november då de får gå banan.

Torsdag den 7 november 
Kval i dam elit ( 20-26″ Nadine Kåmark)

Fredag den 8 november
Kval i herr elit 26″ (Joacim Nymann)
Kval i hett elit 20″ (Tobias Hult)

Lördag 9 november
Final i både dam elit och herr elit

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

485 mil genom sveriges alla landskap

Nästa artikel

Västerbotten kraftsamlar kring ledutveckling

Senaste i Nyheter