Full fart i downhill- och MTB-spåret i närliggande Flottsbro, Huddinge kommun. Foto: Maja Brand

Studera cykel i Stockholm

Vill du kombinera elitidrott med studier på gymnasienivå? Då är Sjödalsgymnasiets Nationella idrottsutbildning (NIU)- cykel kanske något för dig. Utbildningen går att kombinera med skolans olika program där din cykelutbildning utgör 400 poäng av gymnasiekursernas sammanlagda 2500p. Det är fördjupningskurserna i de olika programmen och det individuella valet som ersätts av kurserna i specialidrotten cykel.

Utbildningen vänder sig till dig som tränar och tävlar i cykel på elitnivå eller har ambitionen att nå nationell elit och din träning på skoltid leds av legitimerade idrottslärare och cykeltränare i samråd med din hemmatränare. Målet är att du ska få utrymme och möjlighet att satsa på din cykling samtidigt som du får en gymnasieutbildning som passar dig. Sjödalsgymnasiet är ett bra alternativ för dig i Mälardalen som vill bo kvar hemma och ha stöd av vänner, klubb och familj för att utvecklas som elitcyklist och gymnasielev.

På Sjödalsgymnasiet finns goda förutsättningar att skapa sig en bra cykelutbildning. Förutom bra kommunikationer och närhet till pendeltåg har finns tillgång till idrottshall med 200 meters rundbana som lämpar sig bra för t.ex. intervallcykling. I hallen finns även ett fullt utrustat gym med motionscyklar. Närhet till simhall och närhet till Flottsbro där det finns MTB-spår och downhillbacke är andra fördelar med att läsa på Sjödalsgymnasiet. I Älvsjö finns även en av Stockholms två BMX-banor och det finns mycket fina vägar i Södertörn för landsvägscyklister.

Hur söka?
Uttagningarna till NIU behöver inte gå via Svenska Cykelförbundet utan den ansökan kan göras direkt då du gör ditt gymnasieval. Ta kontakt med rektor Johan Lundström eller Robin Niller (NIU-ansvarig) i samband med att du gör din ansökan via gymnasieantagningen

Andra steget är en ansökan till en av skolans nationella program som görs på vanligt sätt via gymnasieantagningen.

Uttagningar till NIU-cykel bedöms utifrån färdighet och lämplighet och baseras på tester och intervjuer. Det innebär att du kan bli antagen till NIU om dina tester visar på goda förutsättningar att utvecklas för nationell elit.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Västerbotten kraftsamlar kring ledutveckling

Senaste i Utbildning