Cykling i Västerbotten

– cykling från fjäll till kust

///
Start

Västerbotten ger dig en stor variation av äventyr och upplevelser på cykeln. här hittas turer på kalfjäll i midnattssolens ljus, fartfyllda åk nedför downhillinjer, spännande natur i älvdalarna och cykelarenor som passar hela familjens önskemål.

Cykelintresset har sköljt som en våg över Sverige. Många är de nya utövarna som hittat glädje i att både leka och träna på två hjul och Västerbotten är inget undantag. Förutsättningarna för att upptäcka, träna, tura och ha kul på cykel blir bättre och större varje år. Något som nu gör att Västerbotten på riktigt är en region att räkna med när det gäller att upptäcka omgivningarna med cykel. Och det handlar om hela spannet av cykling. Från de actionfyllda nedfarterna utför alpinaläggningarna till de bördiga rullstensåsarna och stillsamma lederna längs älvarna eller helt nya cykelparker byggda för cykel. Här finns också massor av vackra landsvägar med varierande och växlande miljöer och framförallt med lite trafik.

Ett turtips i västerbottens fjällvärld är Drottningleden. Foto: Marianne Lindgren

Fjällen

Västerbottens fjällvärld bjuder på storslagna vyer och en stillhet som är svår att beskriva. Här hittas stigar och leder som lämpar sig väl för cykling.
I Hemavan Tärnaby har cykling funnits länge. Sam Hedman, lokal cykelfantast berättar;
– Fjällcyklingen kring Hemavan Tärnaby grymt! Den är spänannde eftersom den snabbt kan skifta karaktär under en och samma tur. Bitvis kan den vara enkel för att stunden bli mer tricksig och avancerad.
Två tips på turer från Sam är Drottningleden och Stabbforsturen där den förstnämnda är en rätt krävande tur.
– Drottningleden är en klassisk cykelled som många klarar av. Cyklingen över fjället är bitvis stenig och teknisk men ger också fin belöning i form av fantastisk utsikt, berättar han och fortsätter;
– Jag väljer nog att cykla från Hemavan till Laisaliden och inte tvärt om. Sen kan man ju alltid ta vägen ner från fjället och E12 tillbaka till Hemavan.
Stabbforsturen, 15 km, är en tur som de flesta klarar av och går på övervägande fin skogsbilsväg om än rätt kuperad på sina ställen.

Saxnäs är ett annat fjällområde som lämpar sig väl för fjällcykling. I området runt Stekenjokk, 50 km nordväst om Saxnäs, finns några av landets allra bästa fjällcykelleder, utmarkerade på särskilda cykelkartor som kan fås hos Vilhelmina Turistbyrå.

Foto: Hemavan Fly

Längs älvar

Isälvsleden är en cirka 60 km lång vandringsled mellan samhället Vindeln och byn Åmsele men på senare år har den blivit mycket populär även hos cykelbesökare. Leden sträcker sig genom ett landskap som skapats av inlandsisen för många tusen år sedan. Ett unikt område som vittnar om isens härjningar. Här hittas bland annat vackra dynlandskap med mäktiga grusåsar, sagobetonad gammeltallskog och stränder som är delar av länets största sanddyner. Leden är mycket omväxlande och innefattar även en vattenpassage där man måste ro sig över med båt för att kunna fortsätta cykla, ett äventyr i sig!

En annan älvnära led för cykling är Vindelälvsleden, ca 300 km, som består av olika stråk av stigar, leder och vägar mellan fjällvärlden i Ammarnäs Vännäsby närmare kusten. Leden binder på ett naturligt sätt samman samhällen, byar, sevärdheter, fiskeplatser och utflyktsmål. Du kan välja att cykla längs den mer strapatsrika mountainbikeleden eller längs cykelleden avsedd för vanliga cyklar.

SCA Arena har snabbt blivit ett populärt resmål för de som vill ha skoj på hoj. Passar hela familjen. Foto: Stefan Edlund

Vid kusten

I Obbola är cykelintresset på topp. Här byggdes det 2015 en multiarena, SCA Arena, med cykelinriktning, för mångmiljonbelopp. Det som en gång började som en idé om några grushopp för barn växte till något riktigt stort och idag får Obbola Ö och SCA Arena betraktas som ett riktigt cykelparadis och ett måste att besöka av de med intresse för två hjul. Här hittas flera olika typer av cykling som till exempel knattecykling, cross country/mtb, bmx och dirt, både byggda och naturliga leder och stigar.

Utöver det som hittas på själva arenaområdet finns även mycket fin terrängcykling. Området har idag ett väl utbyggt nät av välvårdade, skyltade leder och stigar över hela Obbola ö. Under början av 2018 görs en satsning på ett helt nytt skylt och kartsystem över lederna vilket kommer resultera i totalt tretton markerade leder av olika längd och svårighetsgrad.
– Vi har en fantastiskt fin ö, med mycket skog och få exploaterade områden, det gör det lättare att arbeta med stigarna och utveckla dessa, berättar Johan Nylund, stigansvarig, och fortsätter:
– Relationen med positiva markägare på ön är nyckeln till våra fina förutsättningar i skogarna. Utan markägarna i ryggen hade vi inte kunnat erbjuda samma möjligheter för våra cyklister. SCA Arena är helt enkelt ett utflyktsmål för hela familjen att tillbringa en heldag på. Öppet dygnet runt och gratis för alla.

En av norra Sveriges bästa anläggningar för downhill ligger i Bygdsiljum. Foto: Jonas Lindgren

Utför

Kort och gott handlar Downhill om att fortast möjligt ta sig nedför berget, på cykel och med hjärtat i halsgropen. Och det gör du genom att kasta dig ut för branta backar och längs vindlande stigar. Downhill handlar en hel del om fart och adrenalin. Och med fart kommer ökande risker. Hjälm är en självklarhet. Ryggskydd en stark rekommendation.
– Det är faktiskt inte helt olika motorcross, säger Jonas Lindgren, downhillentusiast och aktiv i föreningen som driver anläggningen i Bygdsiljum. Visst, vi kommer inte upp i lika höga hastigheter men det vägs upp av den där tystnaden. Du vet, det är nåt speciellt med att rusa fram genom skogen närmast ljudlöst.
Jonas är en av eldsjälarna bakom downhill-verksamheten i Bygdsiljumsbacken. På knappt tre år har de gått från att vara en skidanläggning i väntan på vinter, till att bli en av norra Sveriges bästa arenor för downhill-upplevelser. Här finns bland annat nio banor – eller stigar som det egentligen heter.
– Vi har en bra bredd, fortsätter Jonas. Från nybörjarvänligt till riktiga utmaningar. Lite som om vi har nåt för alla.
Och det verkliga kvittot för att anläggningen håller hög klass fick man sommaren 2016 då Sverigeseliten samlades i Bygdsiljum för SM. Anläggningen är öppen varje söndag under säsong och det finns möjlighet att hyra allt du behöver på plats i Bygdsiljum.

Västerbotten har alltså en hel del att besöka och upptäcka med cykel. Vare sig det handlar om lugnare turer eller mer fartfyllda äventyr.

Mer cykling i Västerbotten

Svansele på cykel I Svansele finns ett flertal cykelstigar i och kring byn. De sträcker sig längs skogsvägar och stigar, runt åkrar och genom skogar, över bäckar, åar och berg. De är korta, långa, svåra och lätta, det finns en stig för varje person och mycket att uppleva för alla. Cyklar finns att hyra på plats.

Cross country på Vitberget På det stadsnära Vitberget i Skellefteå hittas fina och utmanande möjligheter för mtb. Väl uppmarkerade mountainbikeleder anpassade för de flesta cyklister ringlar sig över och runt berget. Här finns även möjlighet till guideledda turer.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Lugnets cykelområde blir SSAB Mountainbike Arena

Nästa artikel

Cykelutflykt på Bjärehalvön

Senaste i Leisure

Lamino blir en cykel

I augusti 2019 färdigställde studenterna Robert Germundsson och David Klasson sitt examensjobb