Första internationella paracykeltävlingen till Sverige

/

Nu sätts Sverige på kartan för världens paracyklister genom att föreningen SMACK arrangerar den första internationella Paracykeltävlingen någonsin. På söndag den 9 september får Sveriges båda världsmästare, Anna Beck (dubbla VM-guld 2018) och Henrik Marvig (VM-guld 2017) möta internationellt motstånd på hemmaplan.

Ett 30-tal paracyklister från tio länder ska köra om viktiga UCI-poäng med målet att få en plats till Paralympics, Tokyo 2020. Anmälningslistan innehåller långväga cyklister från Venezuela, Korea, Singapore, Indien, Libanon och Thailand, men även deltagare från våra närmsta grannländer. Flest deltagare har disciplinen handbike, dvs där cykeln trampas med händerna. Övriga tävlingsdiscipliner är tandem (för synskadade), trike (tre hjul för balansen) och racer (vanlig cykel som körs av cyklist med klassificerbar funktionsnedsättning).

För de svenska paracyklisterna, som redan har nått stora internationella framgångar internationellt betyder det mycket att få en UCI-tävling i Sverige.

– Det svenska paralandslaget har nått framgångar på både VM och Paralympics genom att åka på tävlingar världen runt så det här det blir en fin möjlighet att få möta internationellt motstånd på hemmaplan. Vi hoppas att också att en hemmatävling kan inspirera fler aktiva inom paracykelsporten, säger Michael Lindgren, förbundskapten för paralandslaget och projektledare för att utveckla svensk paracykel.

Föreningen SMACK (Sigtuna Märsta Arlanda Cykelklubb) har sedan länge arbetat målmedvetet med att inkludera paracykel i både träning och tävling. De var först ut i Sverige att ta med paracykel som tävlingsklass vid deras årliga tävling SMACK-tempot, vilket har lett till att paracykel numera ingår som en egen klass på Cykel-SM för landsväg. Nu tar de klivet vidare och arrangerar en UCI C1-tävling.

– Det är historiskt för oss att som första klubb få arrangera en internationell paracykeltävling i Sverige, säger Håkan Jonsson, tävlingsansvarig SMACK.

Steget mot att arrangera UCI-lopp följer den plan som Svenska Cykelförbundets projekt för Paracykels utveckling i Sverige. Med medel från Allmänna arvsfonden ska projektet ge fler med funktionsnedsättningar möjlighet till en fysiskt aktiv livsstil genom att upptäcka frihetskänslan med cykling.

Utöver den internationella tävlingen kommer helgen i Sigtuna-Märsta att bjuda på Paracykelfest, där bland annat utställare inom aktiv rehabilitering deltar med prova-på-aktiviteter. En cykelfest som SMACK arrangerar i samverkan med RG Aktiv Rehabilitering med ambitionen att locka fler till paracykelsporten.

Program Paracykelhelg 8-9 september 2018
Lördag 8/9 kl. 15.00 – Odensala skola (Sigtuna)
SMACK Swedish Paracycling Cup (UCI C1), tempolopp + SMACK tempot
– Cupavslutning (tempo) för Masterscupen landsväg.

Söndag 9/9 kl. 9.00-16.00 – Arlanda Test Track
SMACK Swedish Paracycling Cup (UCI C1), linjelopp + Paracykelfest
-Första start kl. 9.00.
-Utställare och prova-på-aktiviteter för barn och vuxna kl. 9-16

Läs mer om Paracykelhelgen här, https://scf.se/paracykel/paracykelfest/

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Här är VM-truppen i mountainbike

Nästa artikel

Världseliten på plats i Vättern Bike Games

Senaste i Landsväg

Resultat v.27

Landsväg Tour of Estonia (HE/U23), Tallinn/Tartu, 23-25 maj (landslagsuppdrag) Emil Lindgren (CK Hymer)