Young man is ready to go on his ATB through the forest trail

Falu Stigcyklister

//

– från stigbygge till tävlingshets och tillbaka igen

Våren 2008 började ett antal personer hacka fram något som liknade en stig i den steniga marken bredvid hoppbackarna vid Lugnet. Initiativet kom från Falu Kommun som på något vis hade förstått att det i framtiden kommer förväntas finnas specialbyggda MTB-leder på en modern fritidsanläggning.

   Ett initiativ från kommunen som så här i efterhand var mycket klarsynt kan man väl påstå. Nu byggs det leder på mer eller mindre varje större motionsanläggning runt om i landet.
   Det spadades och hackades iallafall som bara den under några år och år inom 3-4 år färdigställdes klassiska stigar som Second Chance och Everytime She Smiles (2010) samt Lugnets Blåa och Lugnets Röda MTB-leder (2011).

   Intresset kring stigbyggarverksamheten och cykelgemenskapen växte så pass att man 2011 bestämde sig för att starta en helt egen förening. Efter långa överläggningar fastnade de för namnet Falu Stigcyklister. Namnet, som enligt de själva, är en direkt rip-off av Åre Bergscyklister (med skillanden i fokus på stigar snarare än berg) har sedan dess inspirerat till en handfull nya stigcyklist-föreningar runt om i landet.
   I samband med att Falu Stigcyklister bildades började de ordna mer kringaktiviteter såsom söndagscykling, nybörjarkurser, all-mountaindagar, mekkvällar … Stigbygget var fortfarande huvudsysslan, men komplementen blev fler och fler.
   2014 klev Falu Stigcyklister in som arrangör av Canyon Enduro Sprint samtidigt som klubben byggde den enduro-inspirerade leden i Källviken. Nu var det heldämpade cyklar, strava-segment och tubeless för hela slanten. Föreningen växte, ekonomin var god och 2015 blev ett av klubbens mest ambitiösa år. Det arrangerades nybörjarkurs i MTB, tävlingen Canyon Enduro Sprint, det byggdes skills park, tävlades och man drog inte minst igång sitt mest ambitiösa stigbygge ever – Flowleden på Lugnet.

   Men någonstans mitt i allt detta var det några i ursprungsgänget som började fundera över om det var så att lusten och glädjen riskerade att försvinna bland alla måsten. Varje cykeltur blev en rekrunda för möjliga tävlingssträckor på nästa endurorace eller en provcykling av en grovgrävd ny led. Varje byggkväll blev ett race mot klockan för att hinna klart med stigprojektet innan vintern kom.
   När säsongen 2016 skulle dras igång började man med att ställa sig frågan ”vad ska Falu Stigcyklister syssla med egentligen”? Och svaret kom ganska enkelt. “Bygga stigar och ha kul när man sedan cyklar dem”.
   Så nu är de tillbaka där det började. Det byggs stigar (av toppklass! red. anm) och cyklas på stigar så fort andan faller på. Och det är ofta.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Husqvarna revival

Nästa artikel

Nybygge

Senaste i MTB