Foto: Niklas Wallner

Fyrtal i UCI till Dalarna

///

Under det gångna året har Falu kommun tillsammans med cykelklubbarna Falu CK, Borlänge CK, Velodrom CK, Svenska cykelförbundet och lokala företag, verksamma inom cykel, arbetat för att möjliggöra internationella XCO-evenemang på Lugnet. Och det har nu givit resultat.

I internationella förbundets kalender över tävlingar 2018 finns inte mindre än fyra tävlingar i Dalarna. Tre av dessa avgörs i Falun och Borlänge.

Borlänge Tour och Långa Lugnet är tävlingar som klubbarna arrangerat tidigare. Nytt för 2018 är tävlingen Lugnet-XCO som är tänkt att arrangeras i den nya banan på Lugnet som beräknas stå klar våren 2018. XCO (Cross Country Olympic) är den gren inom cyklingen som Falutjejen Jenny Rissveds tog OS-guld i.

– Vi ser en stor potential i det här samarbetet. Det finns en unik kompetens samlad hos parterna och Falun har alla förutsättningar för att kunna arrangera stora mästerskap med banor i världsklass, säger Leif Karlsson, generalsekreterare i Svenska cykelförbundet.

Att det finns förutsättningar för en internationell MTB/XCO-arena på Lugnet i Falun med årliga internationella tävlingar visar den grundliga omvärldsspaning och analys som Kent Lövgren tillsammans med Lasse Strand gjort på initiativ från Falu kommun.

– Med den gedigna erfarenhet av internationella skidarrangemang som finns insåg vi att Lugnet har alla förutsättningar att vara en arena i världsklass även för internationella tävlingar inom XCO, säger Tomas Jons, kommunens fritidschef och fortsätter:

– Vi satte oss ner och funderade hur vi kunde göra likadant på cykelsidan som på skidsidan, vilket resulterade i en fantastiskt omvärldsspaning och analys, samt hur ett strategiskt upplägg kring internationella tävlingar kan komma att se ut. Något som vi sedan kunde överlämna till cykelföreningarna.

Fotocred: Niklas Wallner/SCF

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

Föregående artikel

Slutcyklat för Rissveds

Nästa artikel

Husqvarna revival

Senaste i Landsväg

Resultat v.27

Landsväg Tour of Estonia (HE/U23), Tallinn/Tartu, 23-25 maj (landslagsuppdrag) Emil Lindgren (CK Hymer)